Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /usr/local/www/nginx/jerous.org/colombia/blogit/index.php on line 49
To Peru and back, part 1 - jerous in Colombia
 
header image
 

To Peru and back, part 1

Hop naar deel 2!

Peru ... het stond op m'n verlanglijstje van te bezoeken plekken, en gezien ik er nu zo dichtbij zit en vrije tijd heb, kon ik niet anders dan het land van de Inca te bezoeken.

Volg mee in jerous' logboek van deze Peru trip!


¡Step aboard, amigo, y bienvenido al pais de los Incas!

jerous' logboek, di 16 november:

Dit verhaal start 16 november, vroeg in de ochtend, te vroeg in de ochtend. Met slaapoogjes een taxi gewenkt, die me naar Poblado metrostation bracht, waar de metro me vervolgens tot station Parque Berrio bracht, vlakbij de bushalte gelegen met een bus die me uiteindelijk tot hoog in de bergen (de luchthaven Marie José Cordova ligt Rio Negro, de plek van de montañeros) bracht.

Aanschuiven in de lijn, twee maal taxen betalen, emigratiestempel in het paspoortboekje gestampt krijgen, en wachten op het vliegtuig naar Lima!

In Lima stond bij aankomst Stephanie me reeds op te wachten met de taxi chauffeur, die ons dan naar het hostel bracht, gelegen in Miraflores, een van de upperclass districten in Lima. Geen tijd te verliezen, en hebben we wat rondgewandeld doorheen de straten en langs de kust, en gegeten in Mangos, een restaurant met zicht op zee en live piano.

(gfx peru/IMG_0773.JPG@256 px missing) (gfx peru/IMG_0775.JPG@256 px missing)

(gfx peru/IMG_0777.JPG@256 px missing) (gfx peru/IMG_0779.JPG@256 px missing)

(gfx peru/IMG_0792.JPG@256 px missing)

Na de heerlijke maaltijd is Eliana ons komen opzoeken en zijn we naar het oude stadscentrum van Lima gegaan. Daar rondgewandeld van de plaza de las Armas tot een ander plein, over de Jiron de la Union, vergelijbaar met de Meir in Antwerpen of de Ramblas in Barcelona, maar dan grootser. Vanalle nieuwigheden geprobeerd, zoals iets dat er uitziet als calamaris en smaakt als smoutebollen, zure pisco ("pisco sour") ...

jerous' logboek, wo 17 november:

De ochtendstond heeft goud in de mond om een ontbijt te nemen met Stephanie (een sandwich met chicharron en chicha morada, een populair drankje hier dat lijkt op een mengeling van banaan en noten, maar dan toch weer anders is, en een paarse kleur heeft).

In de eetplaats had een Limanese gehoord dat we naar Callao wilden gaan, en dat Stephanie er nog niet geweest was, en bood spontaan haar hulp aan - vriendelijk!

De taxi bracht ons zonder problemen langs de Costa Verde naar Callao, de belangrijkste haven in Peru, en waar wij het fort Real Felipe gingen bezoeken, dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis en onafhankelijkheid van Peru. Het bezoek beperkte zich tot het fort zelf, gezien de omgeving van Callao niet al te veilig is.

(gfx peru/IMG_0889.JPG@256 px missing)

De maaltijd was een mengeling van vruchten van de zee en groentjes: zoete aardappel, ajuin, inktvis, octopus, vis, speciaal soort mais (choclo genaamd - in Colombia hebben ze hem ook, maar dan iets kleiner en onder de noemer chocolo) en een hoop pikants (de Peruaanse keuken is bekend om z'n pikantheid). Na enkele warme momenten, smaakte het eten zeer goed.

Stephanie had een afspraak met haar professor voor haar thesis, dus was ik op m´n eentje. Ik heb dan maar een beetje rondgehangen in de Miraflores buurt, op zoek naar een goedkope vlucht naar Cuzco, die ik enkele dagen later zou nemen. Met de bus zou het 24u duren, in vliegtuig 1.5u.

Vlakbij het hostel was een soort shoppingcenter voor vliegtuigreizen. Ook hier is de concurrentie moordend; op de straat staan er een hoop mensen op de loer om de potentiële vliegtuigreizigers te spotten, en ze dan hun kantoor binnen te lokken. Alle vluchten waren boven de 100 USD (en LAN zelfs boven de 200 USD omdat ik geen Peruaan ben), dus maar gelaten iets te kopen hopend dat de volgende dag een mindere prijs zou bieden.

De avond bracht me Stephanie, Eliana en een vriend, Richard. Tezamen zijn we naar Parque de la Reserve gegaan, een groot park in centrum Lima dat 13 indrukwekkende, veelkleurige en soms muzikale fonteinen toont. Het was wat frisjes en ik had niets extra bij, dus heb ik me niet gewaagd in al dat waterplezier, zoals de kindjes :)

(gfx peru/IMG_0947.JPG@256 px missing)

jerous' logboek, do 18 november:

Wederom vroeg opgestaan, en dat had z'n invloed op m'n verstrooidheid: al m'n waardevolle spullen in de locker opgesloten, sleuteltje inclusief. Gelukkig zijn ze er op voorzien, en haalde de persoon achter de toog gezwind een knijptang boven.

Een bustour door Lima en z'n nieuwe en oude buurten vulde deze morgend. Gelijkenissen met Brussel, Bogotá, Barcelona boden zich aan naarmate de rit vorderde. Een ware groot/hoofdstad.

(gfx peru/IMG_1021.JPG@256 px missing) (gfx peru/IMG_1065.JPG@256 px missing)

Na de rit in een chifa gaan eten, een restaurant dat gewoonlijk wordt uitgebaat door Chinezen en een mengeling van Peruaans en Chinees eten aanbiedt. Deze keer was het rijst, met een zoetzure saus, wat lichte koekjes, kip etc.

Opnieuw wat vliegtuigtickets gezocht, en hoeraah - 80 USD voor een vlucht de volgende dag (bus is rond de 70 USD, de moeite bijna niet). Vluchten naar Cuzco zijn wel steeds tussen 6u30 en 10u30, omdat erna de weerstomstandigheden te slecht zijn om te kunnen vliegen.

De laatste nacht in Lima gespendeerd in het centrum. Samen met Eliana de bus genomen, die er een dik uur over deed (wat dagelijkse kost is, enerzijds omdat het steeds druk is, anderzijds omdat er verschillende werken bezig zijn, oa de bouw van een metro).

Bussen hebben hier trouwens hun eigen systeem: er is veel concurrentie, dus daarom heeft elke bus een cobrador, een mens die geregeld de deur opent, en dan mensen aanmaant om op zijn bus te stappen en niet die van een ander (het nut zie ik er niet van in echter; ieder pakt toch gewoon de eerste goede bus die opkomt?). Eens de bus opgestapt, ga je gewoon zitten, en dan op een bepaald ogenblik zegt de cobrador "pasaje", waarop je dan je geld moet tevoorschijn halen. Gewoonlijk is het 1 sol, maar dat kan ook minder zijn, naargelang de afstand en de willekeur van de cobrador (waardoor er geregeld ruzies ontstaan).

In het centrum zelf weer een hoop nieuwe smaken geprobeerd (de namen al vergeten), doorheen de drukte en het getoeter gewandeld, en afscheid genomen van Stephanie en Eliana. Normaal gezien zie ik ze nog wel even voor vertrek naar Colombia.

jerous' logboek, vr 19 november:

Op naar de vlieger die me naar Cuzco zou brengen! En die vlieger vloog boven het Andesgebergte - een zeer indrukwekkende keten van bovenaf!

(gfx peru/IMG_1121.JPG@256 px missing)

Mezelf genesteld in Loki hostel, dat gesitueerd is in een 200 jaar oud gerestaureerd gebouw, twee tours geboekt (City en Valle Sagrado de los Incas tour) en daarna de stad gaan verkennen.

Cuzco ligt echter niet op zeeniveau (zoals Lima) of op 1.4 km (Medellín), maar op 3.3 km, en dat merk je snel na wat wandelen. Na rustig stappen, bonkt het hartje duchtig, en treedt lichte hoofdpijn op.

Centrum Cuzco is interessant: heel knap Plaza de Armas (het centrale plein van een stad), met een hele hoop gebouwen in oude koloniale stijl. Helaas is het ook heel toeristisch georiënteerd. Voor alles moet je betalen, en nog geen beetje (vergeleken met Peruaanse standaarden toch): om sommige musea te bezoeken heb je een "boleto turistico" nodig, dit kost 130 soles en staat toe om een 12-tal sites te bezoeken. Echter, om die 12 sites te bezoeken heb je waarschijnlijk 5 dagen nodig, terwijl de gemiddelde mens vermoed ik niet zo lang hier doorbrengt. Daarbovenop zijn niet alle sites zijn met de kaart te bezoeken, en moet je dus apart nog betalen (bv kathedraal 25 soles, en mag je niet eens foto's trekken). En het loopt vol met mensen die prullerijen proberen te verkopen, proberen je naar binnen te lokken voor een massage, en authentiek gekleden (soms zelfs inclusief lama/alpaca) die geld vragen voor een foto.

(gfx peru/IMG_1130.JPG@256 px missing) (gfx peru/IMG_1135.JPG@256 px missing)

(gfx peru/IMG_1139.JPG@256 px missing) (gfx peru/IMG_1148.JPG@256 px missing)

(gfx peru/IMG_1168.JPG@256 px missing) (gfx peru/IMG_1169.JPG@256 px missing)

jerous' logboek, za 20 november:

Eindelijk nog eens uitslapen - de tour startte pas na de middag. Kathedraal gezien, door de stad zelf rondgereden en enkele Inca overblijfsels buiten Cuzco gezien, maar waren niet zo interessant.

In de avond komt een man met vrouw en hond komt af, en vraagt "You're from Belgium?" waarop ik niet anders dan bevestigend kan antwoorden. Zij waren de eigenaars van het agentschap waar ik de tours had geboekt, en hadden gezien dat ik van België was. Hij van West-Vleteren en al 6 jaar aan het rondtrekken door Zuid-Amerika. De eerste Belgen die ik ontmoet heb hier. Gewoonlijk zijn het Engels(sprekend)en, Duitsers, Fransen of Nederlanders.

jerous' logboek, zo 21 november:

7u in de morgend.

Een jongmens komt hijgend de kamer binnen.

"Sorry," height hij.

Een minuut later komt hij bij m'n bed staan.

"Sorry, can you help me? I've been running for half an hour in the woods from six guys with guns. They were chasing me. I don't know where my girlfriend is" height hij weer en verlaat de kamer.

Zeer vreemd geval. Niets meer van gehoord erna. Zal wel iets mispeuterd hebben.

Maar goed, belangrijker die dag was de trip naar de heilige vallei van de incas. Dit keer waren de zichten indrukwekkender, voornamelijk omdat de overblijfselen vollediger waren en dus meer te zien.

(gfx peru/IMG_1248.JPG@256 px missing) (gfx peru/IMG_1254.JPG@256 px missing)

(gfx peru/IMG_1309.JPG@256 px missing) (gfx peru/IMG_1313.JPG@256 px missing)

Helaas lagen de te bezoeken plekken ver uit elkaar, en hadden we dus weinig tijd op de plekken zelf (zo ook voor het à volonté buffet, snif snif)

In Ollantaytambo, de voorlaatste halte van de trip, heb ik de medereizigers verlaten om daar de trein te nemen naar Machu Picchu Town, gezien dit sneller zou zijn en goedkoper zou uitkomen.

Ik moest echter nog m'n ticket kopen, en dus was m'n volgende opdracht aanschuiven in de rij. Er was slechts 1 loket open en er waren problemen met de computer, wat resulteerde in een aanwassende rij wachtenden en mensen die probeerden voor te steken (waarop direct steeds geroep kwam als "¡Haga la cola!", "houd de rij"). Uiteindelijk mijn beurt en de trein van 23u te pakken gekregen - die van 19u was reeds volzet.

Dan maar eenzaam wat rondgewandeld in het vreselijk kleine dorpje, trucha gegeten, en wat gelezen tot de trein stipt op tijd aankwam en vertrok.

In Machu Picchu Town (ook wel Aguas Calientes genaamd) stapte ik nog maar uit de trein, of er was al een zwerm mensen die hostals aanboden. Een willekeurige uitgepikt, en ingeslapen in de sumiere kamer met als muzak het valse gezang van een karaokebar.

Enkele uurtjes later was het alweer tijd om op te staan - ticket voor de toegang to Machu Picchu en de bus naar MP moesten nog gekocht worden. Ik was er als eerste, maar uiteraard hadden ze net die dag besloten om het openingsuur met 15 minuten te verlaten. Te vroeg opgestaan voor niets.

Regendruppeltjes begonnen zich te vormen.

Hop, de bus naar Machu Picchu op!

Boven aangekomen was het nog meer aan het regenen, gelukkig was er een afdakje en ging het aanschuiven vlotjes.

En dan begon de trek naar boven, door de miezerige wolken die het zicht beperkten.

Enkele treden meer, en rechts in m'n zicht stopten de planten plots met groeien.

M'n blik ging uit naar rechts, weil voortwandelend, en daar doemde Wayna Picchu op, met aan de voet daarvan de legendarische "Verloren stad van de Incas".

Een indrukwekkend zicht, ondanks de witte mistwolken die de site teisterden. Indrukwekkend omwille van de imposante bergen die me omringden, omwille van de grootsheid en tegelijk nietigheid, omwille van het feit dat dit gewoonweg Machu Picchu was.

(gfx peru/IMG_1395.JPG@256 px missing) (gfx peru/IMG_1416.JPG@256 px missing)

Zonder gids heb ik er een hele tijd rondgewandeld (af en toe wel stiekem mee staan luisteren), struinend doorheen de restanten, de reusachtige trappen opklimmend, lamas (of alpacas, ik heb er geen idee van) bewonderend die er rustig aan het grazen waren, en ook de Wayna Picchu overwinnend (die zich pas overgaf na een zware tocht van een uur klimmen).

(gfx peru/IMG_1491.JPG@256 px missing) (gfx peru/IMG_1492.JPG@256 px missing)

(gfx peru/IMG_1508.JPG@256 px missing) (gfx peru/IMG_1514.JPG@256 px missing)

(gfx peru/IMG_1517.JPG@256 px missing) (gfx peru/IMG_1528.JPG@256 px missing)

De zon diedoorkwam toen ik op de top van de Waynu Picchu was, maakte het zicht nog prachtiger. Ver beneden ons het hele dorpje zichtbaar temidden van natuur en bergen, aan de andere zijde een rivier rustig kabbelend, vlinders rondfladderend en achtervolgd door pijlsnelle vogeltjes. De moeite waard.

Na dit bezoek was het tijd voor een verfrissing in de Aguas Calientes, de thermen die bevoorraad werden door de rivier Urubamba. Een mengeling van warm water en koud water (inclusief beestjes uit de rivier), dat deed goed.

Van daaruit terug de trein genomen naar Ollantaytambo, en samen met andere gestranden (hun bus was niet komen opdagen) de bus naar Cuzco genomen. Daar had ik gehoopt nog de bus naar Puno te kunnen nemen, helaas was het te laat, en dan maar een hostel opgezocht, en de volgende dag in de vroegte vertrokken naar Puno.

De rest van het verhaal zal voor een volgend deel zijn.

Excuses voor de mogelijke spellingvauten en niet-zo-goede tekstopbouw - lange tekst, niet nagelezen en moet dra gaan raften. En ik wou toch al eens een deeltje plaatsen :)

Hop naar deel 2!

0 opmerkingen


nieuwe opmerking!

Commenting has been disabled. If you dearily want to post something, let me know.
906.631 ms

Warning: file_put_contents(/usr/local/www/nginx/jerous.org/colombia/.git/info/blogit-cache//comments.index): failed to open stream: Permission denied in /usr/local/www/nginx/jerous.org/colombia/blogit/commentindex.php on line 121

Warning: file_put_contents(/usr/local/www/nginx/jerous.org/colombia/.git/info/blogit-cache//entries.index): failed to open stream: Permission denied in /usr/local/www/nginx/jerous.org/colombia/blogit/entryindex.php on line 96