Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /usr/local/www/nginx/jerous.org/colombia/blogit/index.php on line 49
Update! - jerous in Colombia
 
header image
 

Update!

Tijd voor nog eens een updateje, met al die spannende avonturen van de voorbije maanden!

Na de Leticia trip was het tijd om wat geld te sparen, en was het de eerste weken rustig - wat huisfeestjes, verkenning van de uitgaansbuurten [zoals parque Poblado (eigenlijk meer een plein, met 3-tal cafeetjes rond, maar wat tijdens de weekends steevast vol loopt met interessante figuren), parque Lleras, barrio Colombia ... met een hoop variatie in muziek, gaande van salsa, over tango tot rock, reggeaton en electro], en wat meer culturele activiteiten, zoals een bezoek aan een van Medellíns grootste begraafplaatsen, genaamd San Pedro [dat sommige grote beruchtheden huistvest die worden bewaakt door veiligheidsmensen uit vrees voor vandalisme], of de viering van het vijftig jarige bestaan van m'n universiteit EAFIT.

(gfx IMG_1582.JPG@256 px missing) (gfx IMG_1644.JPG@256 px missing)

Colombia bevat veel natuur, en een prachtig stukje daarvan is te vinden in Rio Claro op 2 uur tuffen met de bus (waarbij ik op m'n eerste controle door militairen ben gestoten).

Het is een domein waarvan de activiteiten bengelen rondom de heldere rivier, Rio Claro. Een zaligheid om in te vertoeven met z'n 25°C, heldere water met kleine visjes, en met aan de campingplaats een boom met liaan om de aap uit te hangen, oe oe oe aaa!

Er zijn een hoop activiteiten te doen, maar wegens tijdsgebrek (en verstrooidheid van ondergetekende, resulterend in een geldgebrek wegens bankautomaatgebrek. Al die gebreken toch!) hebben we ons beperkt tot verkenning van het woud, zwemmen in de Rio Claro, "rafting" (de rivier was iets te rustig, helaas, om avontuurlijke 5-meter verschillen mee te maken. Het verloop was eerder iets van een 1 meter op 100 meter), spelonk verkenning (iets minder aangenaam als je ergens achteraan bengelt zonder licht, de groep veel te groot is, en vreemde vogels lawaai maken of dood in het water liggen te drijven. Maar laat ons niet zagen, het was toch wel de moeite waard :)), en een sprong van 8 meter (ofte 1.2 seconden schreeuwende, vrije val). En met 5 slapen in een tent voor 3. Een zeer prettige uitstap.

(gfx IMG_1655.JPG@256 px missing) (gfx IMG_1656.JPG@256 px missing) (gfx IMG_1674.JPG@256 px missing)

De verkiezingen zijn hier ondertussen gepasseerd. Uribe moest verplicht aftreden na een reeds verlengde acht jaar durende heerschappij, die Colombia van een door FARC en drugsbaronnen geterroriseerd land naar een iets minder door FARC en drugsbaronnen gedomineerd land heeft gestuurd.

Er waren 8 verschillende kandidaten, en na de eerste kiesronde bleven er twee kandidaten over, Santus en Mockus [een absolute meerderheid is nodig om te winnen]. Santus, vooral populair bij de oudere garde wegens een bewind dat in het verlengde ligt van de strenge aanpak van Uribe, won het van Mockus, die bij de studenten een grote stemvoorkeur heeft en een meer linkse weg wou inslaan. Mockus heeft een doctoraat in filosofie en wiskunde, is burgemeester van Bogotá geweest, en schrikt er niet voor terug te moonen. Zo iemand zou mijn stem krijgen.

Is het uit vrees voor uit de hand gelopen vechtpartijen, of andere vreemde redenen, maar feit is dat het weekend van een kiesronde alcohol verboden is op publieke plaatsen, de zogenaamde "ley seca". Vanaf vrijdag 18u tot zondag nacht is verkoop of aanbieden van alcohol verboden (binnenshuis mag je zoveel drinken als je wil).

De uitgaansplaatsen lijken een ghost town, een bezoek aan de tandarts is gezelliger dan een cafeebezoek, en de politie controleert streng op de afwezigheid van alcohol in het straatbeeld.

Om dan toch voor wat entertainment te zorgen tijdens het eerste verkiezingsweekend, had Derrick uit de VSA een (Mexicaanse) Marriachi band uitgenodigd op z'n appartementje. Een 8 koppige band en 30 luisteraars in een kleine stek - boeiend op elkaar gepakt!

Tijd voor weer een uitstapje! Guatapé is een klein, gezellig, toeristisch dorpje dat twee hoofdattracties heeft, een stuwmeer en de peñol, een reusachtige blok steen.

Vanop de peñol heb je een prachtig zicht op de omgeving - dit is echter enkel hen gegund die de moordende 644 treden van de trap weten te overleven. Het panorama is het echter volledig waard: een zicht op een puzzelachtig landschap van afwisselend water, heuvels en grond, gecombineerd met een perfect blauwe/bewolkte horizon.

(gfx IMG_1751.JPG@256 px missing) (gfx IMG_1771.JPG@256 px missing)

(gfx IMG_1782.JPG@256 px missing) (gfx IMG_1835.JPG@256 px missing)

Terug veilig op de begane grond zijn er in het dorpje enkele toeristische activiteiten te doen (aanwezigheid van militairen is een goede barometer voor de "toeristischheid" - Guatapé doet niet slecht): in het dorpscentrum kan er rondgekuierd worden door het autovrije gedeelte, om daar de kleurrijke en olijke huisjes en straatjes te aanschouwen. Elk huisje heeft zo z'n eigen versiering, afhankelijk van z'n functie (bv een cafee heeft een pooltafel aan de voorgevel, terwijl bij een muziekwinkel gitaar en piano afgebeeld zijn). Verder biedt Guatapé een boottocht op het meer, waarbij er muziek gespeeld wordt, drank vloeit en de dansschoenen worden getest. Een andere activiteit is over het landschap zoeven aan een ziplijn zodat je weer een ander zicht hebt op de omgeving.

(gfx IMG_1856.JPG@256 px missing) (gfx IMG_1874.JPG@256 px missing)

(gfx IMG_1875.JPG@256 px missing)

Er zijn hier een hoop lange weekends. Een ervan werd gespendeerd in de Zona Cafetera.

Colombia staat bekend als een koffie-export land. Een groot deel daarvan wordt geproduceerd in de Zona Cafetera, begrensd door de gemeentes Manizales, Pereira en Armenië.

Onze drie dagen werden doorgebracht in Manizales, gelegen op een zestal uur durende, vreselijke hobbelige busrit van Medellín. Manizales is gelegen in het Caldas departement, en ligt vlak naast de actieve vulkaan Nevada del Ruiz, bijgenaamd de Slapende Leeuw (en die in 1985 nog 23 000 mensen het leven kostte met z'n gebrul). Verder is het een levendige stad, met een hoop te bezichtigen.

Ondanks de moeilijke geografie (ongelooflijk steile hellingen, seismografische instabiliteit), is Manizales zeer geliefd bij de koffieplanters.

Er was me ook verteld dat een groot deel van de Manizalese bevolking kunstenaar is - een groot deel van de muzikanten en schilders in Medellín komen uit deze regionen. Het is trouwens ook merkbaar aan de grote hoeveelheid kleurige standbeelden die doorheen Manizales te vinden zijn.

(gfx IMG_1925.JPG@256 px missing) (gfx IMG_1926.JPG@256 px missing)

In typisch Colombiaanse ( / Zuid-Amerikaanse) stijl was het plan om om 7u in de morgend te vertrekken, maar vertrokken de meesten rond 8u30. Aargh. Na aankomst, een zoektocht naar het hostel waar we verbleven - hostel Pitstop - en wachten op de tweede groep reizigers begaven we ons op bezichtigersterrein, en belandden we bij een van de attracties aldaar, el Torre del Cielo, een toren met enkele attracties. Verder was de dag vrij rustig - 's avonds in het jacuzzi bad dat het hostel rijk was - en wat spelletjes, en vervolgens slapen.

(gfx IMG_1936.JPG@256 px missing) (gfx IMG_1957.JPG@256 px missing)

De tweede dag was het kiezen tussen Armenië (twee uur busrit - te veel), Nevada del Ruiz (120 000 COP - te duur), of een koffietoer. De koffietoer is het geworden dus. Na een ritje in een jeep die niet beschaamd was om uit de jaren '60 te komen, kwamen we aan op Hacienda Venecia, het domein van Juan Pablo, een vierde generatie koffieboer. In perfect Engels informeerde hij ons een uitgebreid over de oorsprong van de koffie (Ethiopië!), de soorten en smaken, waarom in Colombia enkel de slechte koffie te vinden is, het koffieproces, dat hij leverde aan Delhaize in België en meer.

Na de binnenshuis uitleg, kozen we een pad doorheen de uitgestrekte omgeving om tot het gebouw te komen waar de koffie gemaakt wordt. Van plukkerij (in hoogseizoen tot wel 500 arbeiders), over verzamelarij, drogerij, branderij tot inpakkerij.

(gfx IMG_1967.JPG@256 px missing) (gfx IMG_1974.JPG@256 px missing)

(gfx IMG_1980.JPG@256 px missing) (gfx IMG_2052.JPG@256 px missing)

Het domein zelf is ongelooflijk; koffiestruiken op hellingen waar zelfs de kwiekste berggeiten zich niet op willen wagen, zwembaden, prachtige zichten, welriekende en weluitziende bloemen, dieren, zwembaden, hangmatten ... een paradijs.

Aangezien we niet de Nevada del Ruiz hebben bezichtigd, moesten we toch profiteren van een bijproduct van deze natuurkracht: thermale bronnen. Heerlijk 38°C water, met een smaakje aan. "Mjammie", maar wel aangenaam.

Verder hebben we nog wat rondgekuierd in Manizales, om dan de hobbelige terugtocht aan te vatten.

(gfx IMG_2078.JPG@256 px missing)

Het schooljaar in Colombia eindigt rond eind juni (de universiteit ligt er doods bij - 's middags dolen er hooguit 40 zielen rond in de cafetaria). Net als in België is dat een tijd voor een hoop festiviteiten.

Zo was het vorige week een internationaal tango festival in Manrique, een gemeente naast Medellín. Ondanks teams uit de hele wereld (Colombia, Frankrijk, Argentinië) was de opkomst niet zo groot. De tango dansen waren echter indrukwekkend, met trage dansen en snelle dansen waarbij de beentjes duchtig in het rond vlogen.

Een andere festiviteit is het Iberoamerikaans congres van cultuur dat in Medellín doorgaat (het is een vrij populaire stad in Zuid-Amerika; enkele maanden geleden waren het hier ook nog de Zuid-Amerikaanse Spelen). Ter ere van dit congres zijn er een hoop gratis concerten te beluisteren, zoals Fito Paez, Aterciopelados, Zoé ... En dra is het week van de poëzie, dat ook internationale gezelschappen naar Medellín weet te trekken.

Het grootste festival in Medellín, echter, is de feria de flores. Naar van horen zeggen een 1-week durend waar festijn voor de ogen en neusgaten, waarbij iedereen zijn beste beentje voorzet om de prachtigste bloemencreaties te maken, en ze van de bergen door de stad heen te brengen. Daar zal ik uiteraard bij moeten zijn!

De voetbalminnende Colombiaan is hier talrijk. De tv's, verspreid over de campus, zijn steeds druk bekeken tijdens wedstrijden (zelfs de reusachtige flatscreen op het werk, normaal gebruikt om videoconferenties te voeren, moet de voetbalhonger op de werkvloer stillen). De wedstrijden duren meestal tot ergens 14u20, ofte 20 minuten na het begin van de les / werk. Vlak na het affluiten van de eerste helft, zie je daarom plotseling iedereen opstaan om te vertrekken, en blijven er enkel wat hooibalen over en krekelgetsjirp.

(gfx IMG_2105.JPG@256 px missing)

Komende weken zal mijn verblijf hier (nog meer) opgevrolijkt worden door Wouter, Sven en Moorkens (Kristof, wie is dat?), jeej! Waarschijnlijk zal ik hen voeren naar het noorden des Colombia, Tayronas Park, door velen beschreven als een paradijs, Medellín verkennen, en nog wat kleinere tripjes maken!

Langere tijd ergens verblijven, betekent ook helaas dat je een hele hoop mensen ziet vertrekken ... Guilherme, Pamela, Audessa, June, Derick. Dra Isi, Catalina, Brendan, Nicole, Stephanie en nog een hoop anderen. Adios.

Aan jullie ook adios, chicos!

PS: meer foto's op m'n facebook account

PPS: Spaans vordert goed - niveau 6, en wat een pret in de klas!

(gfx IMG_2109.JPG@256 px missing)

0 opmerkingen


nieuwe opmerking!

Commenting has been disabled. If you dearily want to post something, let me know.
899.253 ms

Warning: file_put_contents(/usr/local/www/nginx/jerous.org/colombia/.git/info/blogit-cache//comments.index): failed to open stream: Permission denied in /usr/local/www/nginx/jerous.org/colombia/blogit/commentindex.php on line 121

Warning: file_put_contents(/usr/local/www/nginx/jerous.org/colombia/.git/info/blogit-cache//entries.index): failed to open stream: Permission denied in /usr/local/www/nginx/jerous.org/colombia/blogit/entryindex.php on line 96